■ FAQ

Jaka będzie zastawa w tym roku?

Zastawę konkursową zapewnia firma DAJAR.

Finał/Danie główne/Vital Coupe/śr. 31 cm

talerz_danie_glowne.jpg

Pólfinał/Przystawka/Privilage/śr. 28 cm

talerz_przystawka.jpg

Półfinał/Deser/Vital Rectangle/33cmx23cm

talerz_deser.jpg

Gdzie można nabyć produkty obowiązkowe w KPP 2016 na potrzeby treningów?

W celu przeprowadzenia treningów przed konkursem uczestnicy KPP 2016 mogą nabyć produkty obowiązkowe u niżej wymienionych producentów i dystrybutorów:

Bryndzę można kupić w opakowaniach 200 g lub na wagę. Dostępna od maja do końca września.

Producent certyfikowany: Wojciech Komperda 509 559 168

Miód z Sejneńszczyzny, słoiki 1300 g, mniejsze 650 g. Produkt dostępny od czerwca/lipca aż do wyczerpania zapasów.

Producent certyfikowany: Andrzej Bogucki 798 840 072

Oscypki można kupić tylko na sztuki (waga pojedynczego oscypka 0,6-0,8 kg). Produkt dostępny w okresie od maja do września.

Producent certyfikowany: Wojciech Komperda 509 559 168

Wiśnia nadwiślanka mrożona: w sezonie będzie można kupić mrożone drylowane wiśnie, opakowanie minimalne 10kg. Dostępna od końca lipca.

Chłodnie Materne Polska

Śliwka - suska sechlońska, opakowania 250 g lub 1 kg dla Horeca, dostępna od września do wyczerpania zapasów.

Producent: Czesław Zelek 18 333 43 60, 783 546 642

Przed zakupem prosimy poinformować, że jesteście Państwo uczestnikami KPP.

Jakie ilości składników obowiązkowych otrzymają uczestnicy do przygotowania potraw konkursowych?

Półfinał:

Przystawka (gramatura ok. 80-90 g):

gołąb  - 4 szt.

oscypek - 1 szt. (0.600 kg)

szalotka - 0.200 kg

wiśnia mrożona - 0.200 kg

Deser (gramatura 100-120 g):

bryndza podhalańska - 3 szt. (0.500 kg)

miód z Sejneńszczyzny 0.250 kg

Finał:

Danie główne (gramatura ok. 150-160 g):

miecznik - 1.600kg

homar - 4 szt. (0.350-0.400 kg)

śliwka sechlońska - 0.300 kg

nalewka polska - 0.5 l

Czy gołębie będą świeże?

Tuszka będzie w formie mrożonej. Dostawcą jest MAKRO CASH & CARRY. Gołąb jest dziki.

Czy homar będzie świeży czy mrożony?

Homar będzie świeży. Dostawcą jest MAKRO CASH & CARRY.

Jaką część miecznika otrzymają uczestnicy?

Będzie to polędwica ze skórą.

Czy do przygotowania deseru możemy użyć kuchenki mikrofalowej?

Można, ale na czas włączenia zostanie wyłączone jedno urządzenie grzewcze (indukcja).

Czy można zabrać swoją cebulę dymkę?

Tak.

Czy można zastosować swoją nalewkę?

Nie, nalewka będzie zapewniona ze strony organizatora konkursu. Do wyboru są:

  • Nalewka żurawinowa Toorank 0,5l,
  • Nalewka z pigwowca Toorank 0,5L,
  • Nalewka tarminówka Toorank 0,5L,
  • Nalewka galicyjska o smakach: wiśniowym, ziołowym lub imbirowym.

Prosimy uczestników o informację, którą nalewkę preferują. Informacje prosicmy przesyłać na adres: agnieszka.glamowskaat mtp.pl

Czy mogę po dacie zgłoszenia się do półfinału KPP wprowadzić w recepturze drobne zmiany?

Tak, uczestnicy mogą po dacie zgłoszenia wprowadzić drobne zmiany w przesłanej recepturze. Wymagana jest wówczas pełna informacja o wprowadzanych zmianach.

Jaki dodatkowy sprzęt nie jest dopuszczony do konkursu?

Dopuszczone są dwa źródła ciepła oraz jako dodatkowe źródło zezwala się na urządzenie sous vide i kuchenka mikrofalowa. Dopuszcza się także użycie urządzenia typu thermomix, bez opcji grzania. Zabrania się używania: lamp do podgrzewania talerzy.

Jaki strój obowiązuje na Gali Kulinarnego Pucharu Polski?

Na Gali Kulinarnego Pucharu Polski obowiązuje galowy strój kucharski: biała bluza (zapewniana przez organizatorów), czarne spodnie, pełne obuwie. Bluzy kucharskie dla zawodników KPP 2016 przygotuje firma ChemaN.

Jaki strój obowiązuje podczas Kulinarnego Pucharu Polski?

Podczas konkursu obowiązują bluzy i zapaski, zapewnione przez Organizatora, a także długie czarne spodnie, czapka szefa kuchni, pełne buty lub buty robocze.

[ Wstecz ]