■ Dawid Konior i Bartosz Puchałka

Dawid Konior

dawid_konior.jpg

Zwycięzca VI edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich

Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2012 roku zaraz po zakończeniu szkoły. Moim pierwszym miejscem pracy była restauracja Nowy Świat w Bielsko-Białej.

Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej był pierwszy zwycięski konkurs dla profesjonalistów w 2013 roku i nominacja do KPP 2013.

Inspirację do gotowania czerpię z zagranicznych książek wielu znanych szefów kuchni oraz natury i tego co mnie otacza.

Budowanie dania zaczynam od poznania składnika głównego skąd pochodzi, jak się zachowuje przy danej obróbce i z czym najlepiej się komponuje na talerzu.

W pracy motywuje mnie chęć bycia coraz lepszym w tym co robię.

Najbardziej lubię przyrządzać dania, w których pierwsze skrzypce odgrywa mięso.

Moje popisowe danie to suszony schab z marynowanymi warzywami oraz majonezem z czosnku niedźwiedziego.

Nie wyobrażam sobie kuchni bez przypraw.

Chciałbym poznać kuchnię włoską u samego źródła i tamtejsze produkty.

Nie lubię smaku gorzkiego.

Mój największy sukces zawodowy to I m-ce na VI Festiwalu Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet ‘’

Za 5 lat chciałbym wyjechać i pracować na statkach.

W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie dobra muzyka.

Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym Tajlandię ze względu na możliwość poznania tamtejszej kuchni oraz wspaniałe miejsce do odpoczynku i relaksu.

W dniach 26-27 września będę starał się wraz z partnerem zaskoczyć sędziów i pokazać się z jak najlepszej strony.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Bartoszem Puchałką.

 

Bartosz Puchałka

bartosz_puchalka_m.jpg

Zwycięzca VI edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich

Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem już jako młody człowiek chodząc do technikum gastronomicznego i podpatrując znanych kucharzy i trendy kulinarne.

Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej była znajomość z moim współzawodnikiem, kiedy to zaczęliśmy współpracę i udziały w konkursach, które stymulowały rozwój osobisty, ale również współzawodnictwo w pracy i poza nią, co pozwalało nam się doskonalić.

Inspirację do gotowania czerpię z kuchni mojej mamy, w której są różne aromaty, smaki i serce.

Budowanie dania zaczynam od sprawdzenia lokalnych i sezonowych produktów.

W pracy motywuje mnie zadowolenie moich gości.

Najbardziej lubię przyrządzać desery.

Moje popisowe danie to kołacz według przepisu mojej mamy.

Nie wyobrażam sobie kuchni bez czekolady.

Chciałbym poznać wszystkie technik cukiernicze.

Nie lubię smaku sztucznych dodatków w potrawach.

Mój największy sukces zawodowy to awans do Kulinarnego Pucharu Polski.

Za 5 lat chciałbym gotować z taką samą pasją jak teraz.

W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie zapach świeżo wypiekanego chleba i ciasta w restauracji.

Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym Tajlandię, ponieważ ciekawi mnie street food.

W dniach 26-27 września będę przygotowany, aby pokazać na co mnie stać.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Dawidem Koniorem.

[ Wstecz ]