■ Maciej Kobylański i Igor Praczyński

Maciej Kobylański
maciej_kobylanski-zdjecie_do_kpp.jpg

Zwycięzca Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku

Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w wieku 16 lat, gdy rozpocząłem praktyki w najlepszym kaliskim hotelu „Orbis Prosna”, pod okiem najbardziej utalentowanego szefa kuchni tamtych czasów Wojciecha Michalaka.

Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej był awans na szefa kuchni, który umożliwił mi tworzenie własnej kuchni w Restauracji Dwór Stary Chotów.

Inspirację do gotowania czerpię z tego co mnie otacza, czyli kuchni polskiej, którą znam od urodzenia i lokalnych produktów.

Budowanie dania zaczynam od wyboru głównego składnika i jego smaku, który następnie podkreślam odpowiednio dobranymi dodatkami.

W pracy motywuje mnie zespół kucharzy, z którymi pracuję na co dzień.

Najbardziej lubię przyrządzać warzywa i owoce za ich trójwymiarowy charakter. Warzywa i owoce można przyrządzić dziesiątkami technik, nadać im mnóstwo tekstur, kształtów i smaków w odróżnieniu od mięsa, które zamyka się w przygotowaniu do kilku technik i smaków.

Moje popisowe danie to zdekonstruowana polewka migdałowa zaczerpnięta z książki „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego.

Nie wyobrażam sobie kuchni bez zupy pomidorowej :)

Chciałbym poznać René Redzepi’ego, który imponuje mi charakterem i zawziętością w dążeniu do celu.

Nie lubię smaku grejpfruta i toniku.

Mój największy sukces zawodowy to zwycięstwo w konkursie Wielkopolski Kucharz Roku 2017 dzięki, któremu mogę teraz wziąć udział w KPP, najważniejszym konkursie kulinarnym w Polsce.

Za 5 lat chciałbym, jak każdy szef kuchni, otworzyć własną restaurację w rodzinnej miejscowości.

W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie świetnie wykonany serwis i dobra muzyka.

Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym Włochy ze względu na ich doskonałe wina, klimat i wyjątkową kuchnię.

W dniach 26-27 września będę świetnie się bawił na KPP.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z moim przyjacielem, który jest jednocześnie moim sous chefem Igorem Praczyńskim.

 

Igor Praczyński

igor_praczynski.jpg

Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2011 roku w Restauracji Dwór Stary Chotów, u boku Macieja Kobylańskiego.

Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej był udział w konkursie Młody Kreator Sztuki Kulinarnej

Inspirację do gotowania czerpię z książek i „podpatrując” gwiazdkowych szefów kuchni.

Budowanie dania zaczynam od klasycznych połączeń smakowych, rodzajów tekstur oraz składników.

W pracy motywuje mnie chęć bycia lepszym w swoim fachu.

Najbardziej lubię przyrządzać ryby i makarony.

Moje popisowe danie to łosoś z krewetkami.

Nie wyobrażam sobie kuchni bez świeżych ziół.

Nie lubię smaku pikantnego.

Mój największy sukces zawodowy to wspólna praca Szefem Maćkiem Kobylańskim i uzyskanie 2 czapek w przewodniku Gault & Millau.

Za 5 lat chciałbym zostać szefem kuchni.

W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie udany serwis.

Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym Włochy, aby poznać regionalne wina, pasty i sery.

W dniach 26-27 września będę skupiony i zmotywowany na swoim występie w Kulinarnym Pucharze Polski.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Maciejem Kobylańskim.

[ Wstecz ]