■ Paweł Salamon i Maciej Pisarek

Paweł Salamon

pawel_salamon.png

Zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2016

Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w gorzowskim gastronomiku, gdzie dziś jestem wykładowcą.

Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej było szkolenie w Pałacu Sobańskich w Warszawie, gdzie Szefem Kuchni był wówczas Paweł Oszczyk.

Inspirację do gotowania czerpię z produktu oraz możliwości zastosowania go w rozmaitych od­słonach. A jeśli produkt, to najwyższej jakości, ponieważ uznaję kuchnię prawdziwą, świeżą i zdrową.

Budowanie dania zaczynam od produktu - analizy klimatu i środowiska, z którego pochodzi (nie­zwykle cenię sobie produkty sezonowe) oraz od dobrania właści­wych technik obróbki, dzięki którym wydobędę wszystkie walory produktu.

W pracy motywuje mnie współpraca. Praca z zespołem dostarcza mi energii i pozwa­la realizować ambitne cele. Olbrzymią satysfakcję przynosi mi dzielenie się z innymi wiedzą i pomysłami, rozbudzanie w nich pasji i wspieranie ich rozwoju. Nieocenione jest oczywiście za­dowolenie gości.

Najbardziej lubię przyrządzać ryby. Potrawy oparte na rybach sprawiają mi najwięcej satysfakcji. Uwielbiam też serwować dania tradycyjne w nowych, zaskakujących odsłonach.

Moje popisowe danie to każde następne :)

Nie wyobrażam sobie kuchni bez świeżych ziół, masła i gorących talerzy.

Chciałbym poznać Alain’a Ducasse.

Nie lubię smaku słabo palonej kawy.

Mój największy sukces zawodowy to fakt, że mój zawód jest jednocześnie moją pasją.

Za 5 lat chciałbym rozwijać się, poszerzać doświadczenia, poznawać nowe miejsca, smaki i ludzi...

W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie Agatka i Adaś - moje dzieci :)

Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wy­brałbym Nową Zelandię - urzekającą krajobrazem, kuszącą dobrym wi­nem i najlepszą jagnięciną.

W dniach 26-27 września będę wciąż taki sam, choć bogatszy o kolejny rok doświadczeń.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Maciejem Pisarkiem, z którym rok temu zdobyliśmy KPP. Jak wi­dać sprawdzony z nas team.

 

Maciej Pisarek

maciej_pisarek.png

Zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2016

Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w 2014 roku pod okiem Pana Pawła Salamona.

Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej stał się udział w konkursach gastronomicznych.

Inspirację do gotowania czerpię od innych szefów kuchni zarażających entuzjazmem do gastro­nomii.

Budowanie dania zaczynam od konceptu i pochodzenia danego produktu.

W pracy motywuje mnie uśmiech na twarzy zadowolonych gości.

Najbardziej lubię przyrządzać dania mięsne zwłaszcza dziczyznę oraz desery i pieczywo.

Moje popisowe danie to pasztety różnej maści.

Nie wyobrażam sobie kuchni bez masła.

Chciałbym poznać kuchnię wschodu.

Nie lubię smaku strachu przed nowością.

Mój największy sukces zawodowy to spotykanie wspaniałych ludzi na swojej drodze.

Za 5 lat chciałbym w dalszym ciągu poszerzać swoją wiedzę kulinarną.

W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie dobry deser.

Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wy­brałbym Nową Zelandię. Wspaniałe środowisko, krajobrazy i niesamowite produkty.

W dniach 26-27 września będę spełniał swoje marzenia.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z moim mentorem, Pawłem Salamonem.

[ Wstecz ]