■ Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek

PIOTR HUSZCZ

piotr_huscz_2m.png

Zwycięzca IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"

Moją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem wiele lat temu w Lublinie. Moim pierwszym miejscem pracy była Restauracja ,,Piwnica’’.

Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej był … Wiele ważnych wydarzeń w mojej karierze miało znaczenie. Jednym z nich było objęcie stanowiska pełniącego obowiązki szefa kuchni w Restauracji Piwnica. Objęcie tej funkcji poszerzyło moje horyzonty. Ważną rolę w mojej karierze zawodowej pełnią również konkursy kulinarne, w których uczestniczę.

Inspirację do gotowania czerpię z … Inspiruje mnie wszystko, przyroda, historia, konkursy. Czasami po przebudzeniu mam już pomysł na danie, które potem po niewielkich zmianach jest gotowe - trzeba dopasować składniki, spróbować, przetestować wielokrotnie.

W pracy motywuje mnie każda opinia naszych gości, moja załoga, chęć bycia coraz lepszy.

Najbardziej lubię przyrządzać … Tak naprawdę nie ma potraw, których nie lubiłbym przygotowywać, ale większą uwagę przykładam do potraw czy produktów, za którymi sam nie przepadam.

Moje popisowe danie to… Jest wiele dań, z których jestem zadowolony. Takim daniami są między innymi dania konkursowe i dania w menu restauracji.

Nie wyobrażam sobie kuchni bez mojej załogi.

Chciałbym poznać … Lubię poznawać ludzi, szczególnie z branży.

Nie lubię smaku porażki, ale każda porażka mnie wzmacnia. Nie lubię też smaku podrobów.

Mój największy sukces zawodowy to moja załoga, miejsce pracy, które stworzyliśmy i oczywiście awans do finału Kulinarnego Pucharu Polski.

Za 5 lat chciałbym być bogatszy o 5 lat doświadczeń.

W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie pozytywna energia i dobry nastrój mojej rodziny i moich współpracowników.

Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym … Jest wiele miejsc, które chciałbym zobaczyć i poznać. To na przykład Francja, Kuba czy Wenezuela.

W dniach 26-27 września będę realizował plan dobrej zabawy i pracy.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Łukaszem Boreczkiem.

 

Łukasz Boreczek

received_637973026399978.jpeg

Zwycięzca IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"

Moją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem 10 lat temu w restauracji na lubelskiej starówce u boku szefa kuchni Krzysztofa Galasa.

Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej były narodziny mojej córki Mai, dzięki której podniosłem sobie poprzeczkę i zacząłem nowoczesne gotowanie na najlepszym sprzęcie.

Inspirację do gotowania czerpię z przyrody, środowisk naturalnych roślin i zwierząt oraz codziennych sytuacji.

Budowanie dania zaczynam od znalezienia intrygującej techniki, elementu lub składnika do wykorzystania w potrawie, które zaskoczą konsumenta.

W pracy motywuje mnie uśmiech zadowolonych gości delektujących się moimi potrawami.

Najbardziej lubię przyrządzać dania kuchni francuskiej.

Moje popisowe danie to kulbin/puree z palonej cebuli i rzepaku/espuma z piwa imbirowego/marynowana cykoria/kruszonka z dyni i nerkowców/emulsja z kopru.

Nie wyobrażam sobie kuchni bez zgranej ekipy, pełnej pasji i zaangażowania.

Chciałbym poznać Granta Aschatz - szefa kuchni restauracji Alinea.

Nie lubię smaku chemii w jedzeniu.

Mój największy sukces zawodowy to nominacja i udział w Kulinarnym Pucharze Polski.

Za 5 lat chciałbym zostać szefem kuchni prestiżowej restauracji z autorską kuchnią.

W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie udany serwis z dopracowanymi wszystkimi szczegółami.

Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym Malediwy, żeby wybrać się do podwodnej restauracji Ithaa, gdzie jedząc lunch jednocześnie można podziwiać morski świat .

W dniach 26-27 września będę starał się wykonać wszystko według planu bez popełnienia jakichkolwiek błędów.

W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Piotrem Huszczem.

[ Wstecz ]