■ Jean Bos

jean_bos_5-bmp.jpg

Jean Bos pochodzi z Belgi z miasta Diepenbeek. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Kucharskiej w Mechelen w Belgii. W latach 1974-87 pracował w pałacu królewskim w Brukseli, jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli. W tym okresie pracował także w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Ruandzie. W latach 90 Jean Bos był szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a później w Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce, który wówczas posiadał 2 gwiazdki w przewodniku Michelin. Swoją wiedzę czerpał od najbardziej znanych osobistości świata kulinarnego, współpracował m.in. z Paulem Bocuse.

Dzięki pracy w Hotelu Haffner w Sopocie zgłębił tajniki kuchni staropolskiej i zajął drugie miejsce w Mistrzostwach Polski w potrawach z dziczyzny, grzybów i owoców leśnych (2002r.)

Swoją wiedzą i doświadczeniem przekazuje organizując liczne szkolenia z różnych dziedzin sztuki kulinarnej. W 2007 r. otworzył Akademię Kuchni Molekularnej.

Szczególne osiągnięcia:

  • tytuł „Najlepszy Kucharz Świata” w 2006
  • Oskar Kulinarny w kategorii Osobowość Kulinarna 2008
  • otwarcie pierwszej w Polsce Restauracji serwującej menu molekularne w 2008
  • objęcie funkcji trenera polskiej reprezentacji wojskowej na Olimpiadę Kulinarną IKA 2008 w Erfurcie z ramienia OSSKiC, zdobycie dwóch brązowych medali.
[ Wstecz ]