■ O KPP

Kulinarny Puchar Polski to prestiżowy konkurs, którego celem jest odkrywanie i prezentowanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. Historia konkursu sięga roku 2000 kiedy miała miejsce jego pierwsza edycja.  Od tamtego czasu KPP ciągle rozwija się  i zdobywa coraz większe uznanie w środowisku gastronomicznym.

Uznanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego

Niewątpliwie wielkim sukcesem świadczącym o randze konkursu jest przychylność takich organizacji jak Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni  i Cukierni, które objęły patronat nad wydarzeniem. Konkursem zdobył również zainteresowanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego. Potwierdzeniem tego jest m. in. formalna rekomendacja, której konkursowi udzieliło WACS (World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.

 

Nasi ambasadorzy

Na rzecz KPP działają również liderzy środowiska gastronomicznego:

Joanna Ochniak - Przewodniczącą Komitetu Women in WACS (Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni), inicjatorka projektu „Gastronomia na Obcasach” na rzecz wszystkich kobiet pracujących w branży gastronomicznej, aktywna działaczka i propagatorka wielu idei w ramach branży HoReCa.

Zenon Hołubowski - członek Amerykańskiej Federacji Kulinarnej (American Culinary Federation), Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (World Association of Chefs’ Societies) oraz Honorowy Członek Euro-Toques Polska.  Warto też podkreślić, że Zenon Hołubowski jako jedyny Polak do tej pory, zdobył certyfikat CEC (Certified Executive Chef) przyznawany przez WACS.

 

Partnerzy i sponsorzy

Partnerem strategicznym wydarzenia jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Współpracujemy również z liderami rynku spożywczego. Sponsorem Generalnym wydarzenia jest Unilever Food Solutions, Sponsorem Głównym Nordzuker Polska, a Spozorem Złotym Agencja Rynku Rolnego.

ufs_shorturl_lockup_rgb_male_na_www.jpg

nzp_logo_2012_cmyk.jpg

logo-arr-w-1.jpg

logo_ministerstwa-2.jpg

poznaj_dobra_zywnosc.jpg

Sędziowski top class

Żaden konkurs nie może obejść się bez sędziów – osób, których wiedza i umiejętności pozwalają na uczciwą ocenę zmagań uczestników. Organizatorzy KPP wielką wagę przywiązują do składu jury. Staramy się, by w loży sędziowskiej zasiadały autorytety środowiska gastronomicznego. Do współpracy zapraszamy nie tylko znakomitych kucharzy z Polski, ale także mistrzów kulinarnych z zagranicy, w tym z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michalin. – podkreśla Filip Bittner, Dyrektor Grupy Produktów.


W dotychczasowych edycjach sędziowały m.in. takie sławy jak chociażby Gissur Gudmundsson, Armand Steinmetz, Jean-Bernard Mahut, Malin Söderström, Loïc Malfait, Vogel Waynand, Miroslav Kubec, Jonas Larsson, Daniel Ayton czy Sebastian Frank . Na ławie sędziowskiej Finału KPP Polskę reprezentowali m. in. Zenon Hołubowski, Jerzy Pasikowski, Jarosław Uściński, Stefan Birek, Jarosław Walczyk, Paweł Oszczyk, Jean Bos.

 

Czyste zasady rywalizacji

W Kulinarnym Pucharze Polski biorą udział kucharze, którzy zwyciężyli w jednym z konkursów nominowanych, których lista co roku ustalana jest przez Radę Programową KPP. Rada Programowa decyduje również o systemie oceniania. Obecnie zarówno w KPP jak i w konkursach nominowanych stosowane są arkusze oparte na tych samych kryteriach i skali ocen. Ma to na celu znormalizować system oceniania kucharzy startujących w poszczególnych konkursach i tym samym uczynić konkursy nominowane jak i samo KPP bardziej transparentnym.

 

Gastronomiczna (r)ewolucja w daniach konkursowych

Tegoroczna edycja KPP to również zmiany dotyczące zadań konkursowych. W najbliższej edycji kucharze startujący w KPP oprócz przystawki i dania głównego będą przygotowywać również deser. Wprowadzenie dodatkowego dania do formuły konkursu ma nie tylko podnieść poprzeczkę, ale przede wszystkim służy temu, by pierwsze miejsce zostało przyznane kucharzowi o szerokim spektrum umiejętności.

 

Trampolina rozwoju zawodowego

Dla zwycięzcy tytuł „Najlepszego z najlepszych” to dowód uznania dla jego wiedzy, umiejętności, kreatywności. To drzwi otwierające drogę do dalszego rozwoju, w którym organizatorzy KPP biorą czynny udział, ponieważ jedną z nagród dla laureata konkursu jest staż zagraniczny w uznanej restauracji. Prowadzący szkolenia dzielą się ze zwycięzcą przede wszystkim wiedzą dotyczącą organizacji pracy kuchni, sposobu doboru menu i składników oraz strategii działania restauracji. Nie brakuje też spotkań, podczas których laureat KPP ma możliwość poznania tajników kuchni danego regionu. Jest więc o co walczyć!

[ Wstecz ]