- Stefan Birek

stefan_portret.jpg

Absolwent Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Pierwsze szlify w zawodzie zdobywał w jednej z najlepszych w tamtym okresie restauracji „Bazyliszek” na rynku Starego Miasta w Warszawie. Spędził tam prawie dziesięć lat przechodząc wszystkie szczeble w hierarchii zawodowej, zaczynając od młodszego kucharza a kończąc na szefie kuchni.

Kiedy tylko nadarzyła się okazja, chcąc pogłębić swoją wiedzę i doświadczenie zdecydował się na wyjazd zagraniczny do Zjednoczonych Emiratów Arabskich a potem do Austrii. Kolejnym przystankiem w jego karierze była popularna restauracja „Biała Dalia”, a następnie restauracja „Konstancja” w Konstancinie-Jeziornie prowadzona przez cenioną restauratorkę Panią Danielę Kreczmańską-Stolarzewicz, którą poznał już wcześniej w „Bazyliszku. Od 2003 roku jest Szefem Kuchni oraz Zastępcą Dyrektora Gastronomii. Hotelu „Lord****” na warszawskim Okęciu.

Stefan Birek znany jest jako aktywny działacz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni od początku jego powstania. Pełnił w nim funkcje Wiceprzewodniczącego Komisji Rewizyjnej, Sekretarza OSSKiC, a także Wiceprezesa.

Był uczestnikiem i zwycięzcą wielu konkursów organizowanych przez Polskie Zrzeszenie Hoteli. Teraz sam często pełni rolę jurora podczas zmagań kulinarnych młodszych adeptów sztuki kulinarnej.

Jest propagatorem i smakoszem kuchni staropolskiej w związku z czym od lat z powodzeniem organizuje Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” odbywający się w murach XV wiecznego zamku Domu Polonii w Pułtusku.

Często gości w kącikach kulinarnych w porannych programach telewizyjnych min. TVP.

[ Wstecz ]